Magda Petrovanu (n. 27 decembrie 1923, Iaşi – 22.08.2008, Iaşi) – chimist, profesor universitar şi inventator român. Este cofondatoare a domeniului ciclimoniu-ilidelor, alaturi de prof. I. Zugrăvescu.

A urmat în Iaşi cursurile şcolii primare ale Colegiului Notre Dame de Sion şi ale  Facultăţii de Ştiinţe din Iaşi, Secţia Fizico-Chimice, la Universitatea Al.I.Cuza. A absolvit facultatea în anul 1946, ca şef de promoţie, cu diplomă Magna Cum Laude. Devine doctor în Ştiinţe Chimice în anul 1954, sub conducerea profesorului C.V. Gheorghiu. Urmează o carieră academică prodigioasă, care a început  cu funcţia de asistent (în 1946, la Catedra de Chimie organică) şi s-a încheiat cu cea de profesor (promovată în 1969, la aceeaşi catedră). În 1971 devine doctor docent.

Profesor invitat la diverse universităţi din Europa, în Belgia, Franţa şi R.F.G. Membru al unor societăţi de fizică şi chimie, naţionale şi internaţionale. A primit numeroase distincţii naţionale şi internaţionale, între care profesor evidenţiat (1980, Academia Română), profesor emerit (1998, Universitatea ,,Al.I.Cuza”), Chevalier de l’ordre des palmes académiques (decret din 22 august 1977 al Secretariatului de Stat al Universităţilor din Franţa).

A publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice, peste 50 brevete de invenţie iar lucrările au fost citate în monografii şi reviste de prestigiu.