Ilie Bursuc

Ilie BURSUC

(n. 30.07.1923, Cristeşti, Botoşani –

d. 28.03.2002, Iaşi)

fizician, profesor universitar

A urmat cursurile gimnaziale şi liceale la Liceul “Anastasie Başotă”, Pomârla, Botoşani (promoţia 1942). Licenţiat al secţiei Fizică-Chimie a Facultăţii de Ştiinţe de la Universitatea “Al.I.Cuza” din Iaşi (1948), este numit profesor la Liceul “Grigore Ghica Vodă” din Dorohoi. Asistent universitar la Institutul Politehnic “Gh. Asachi” din Iaşi (1950), lector la Facultatea de Matematică şi Fizică a Universităţii “Al.I.Cuza” din Iaşi (1951), conferenţiar (1961) şi apoi profesor consultant (1993) la Facultatea de Fizică, a desfăşurat o activitate ştiinţifică prestigioasă în domeniul fizicii stării solide. Obţine titlul de doctor în Ştiinţe fizico-chimice (1958) sub conducerea Academicianului Ştefan Procopiu.

A publicat peste 80 de lucrări ştiinţifice în reviste prestigioase din ţară şi străinătate, aducând contribuţii recunoscute în domenii moderne de cercetare: efectul Procopiu, magnetismul straturilor subţiri, materiale magnetice avansate. Este autorul unui număr de 4 monografii şi 3 cursuri universitare cum ar fi: “Pături subţiri feromagnetice” (1969), “Solidul. Fenomene. Teorie. Aplicaţii” (1976), “Suprafeţe Fermi” (1979).

A participat cu lucrări, la prestigioase manifestări ştiinţifice (Gőttingen, Dijon, Grenoble, Kyoto, Praga etc.). În calitate de conducător de doctorat a îndrumat tezele a peste 30 de tineri fizicieni. S-a implicat cu dăruire şi competenţă în activitatea academică, în calitate de şef de catedră, membru în Consiliul Facultăţii şi în Senatul Universităţii. A fost apreciat şi iubit de studenţi.