Andrei Cosmovici

Andrei Cosmovici (născut pe 27 noiembrie 1927, Bucureşti). Psiholog, profesor universitar

Studiile liceale la Liceul Naţional din Iaşi. A urmat cursurile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, mai întâi la Secţia de Filozofie, iar după desfiinţarea ei, pe cele ale Facultăţii de Pedagogie şi Psihologie. A obţinut licenţa în 1951.

A fost numit preparator încă din ultimul an de studiu. În anul 1965 şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul „Importanţa inteligenţei generale”. În 1972 a fost încadrat profesor. A ţinut cursuri de psihologie până în 2005.

Este primul psiholog din cadrul universităţii ieşene care a început să efectueze cercetări de psihologie concretă pe bază de teste şi convorbiri, antrenând în această direcţie şi alţi colegi. A realizat numeroase investigaţii, în special în domeniile psihologiei diferenţiale şi ale psihodiagnosticului.

A publicat peste 60 de titluri dintre care: Importanta inteligentei generale (1976), monografiile Analelor Universitatii Al.I. Cuza, Iasi (1967), Adolescentul si timpul sau liber (Editura Junimea, Iași, 1985); Psihologie generală (Editura Polirom, Iași, 1996)

S-a remarcat şi ca un bun dascăl, inoculând studenţilor preocuparea pentru precizie şi exigenţă ştiinţifică, într-o vreme în care activiştii comunişti ignorau cu desăvârşire importanţa lor (preocupaţi fiind, exclusiv, de criteriile politice). Expunerile sale se distingeau şi printr-o deosebită claritate, ceea ce explică de ce lucrarea sa de psihologie generală a fost carte de căpătâi pentru multe generaţii de studenţi.