Alecsandru Puiu Tacu (născut pe 1 noiembrie 1934, Corlăţeni, judeţul Botoşani) – economist, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Director al Institutului de Cercetări Economice „Gh. Zane” Iaşi.

A urmat cursurile şcolii primare în comuna natală şi a continuat studiile la Liceul Teoretic „Grigore Ghica Voievod” şi Şcoala Tehnică de Administraţie din Dorohoi. Este licenţiat al Institutului de Ştiinţe Economice şi Planificare din Iaşi.

A fost asistent universitar în cadrul Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” Iaşi între 1954-1957, cercetător în cadrul Academiei din anul 1960, profesor de statistică la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din anul 1993 până în 2006.

Director al Institutului de Cercetări Economice „Gheorghe Zane” din Iaşi, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava în anul 2003, vicepreşedinte al Societăţii Internaţionale de Gestiune şi Economie prin tehnici fuzzy, premiat de Academia Română 1997. Profesorul Alecsandru Puiu Tacu a încetat din viaţă la 01 ianuarie 2006, la Iaşi.