Constantin Motaş (n. 8 iulie 1891, Vaslui – 15 ianuarie 1980, Bucureşti) – biolog, profesor universitar, sistematician şi taxonomist de prestigiu internaţional. Fondatorul freatobiologiei.
A urmat cursurile şcolii primare şi gimnaziale la colegiul “Mihail Kogălniceanu” din oraşul unde s-a născut, studiile medii la Liceul Naţional din Iaşi, promoţia 1911, studiile universitare la Facultatea de Ştiinţe, Secţia de Ştiinţe Naturale a Universităţii din Iaşi, promoţia 1915. Subiectul tezei de Licenţă “Noţiunea de progres în zoologie” prefigura profesorul evoluţionist de mai târziu. După absolvirea facultăţii, C. Motaş este reţinut ca asistent la Catedra de Zoologie a Facultăţii de Ştiinţe. În timpul primului război mondial a fost mobilizat pe front, după încheierea conflictuilui revine la catedră. Obţine o bursă de studii “Vasile Adamachi” în Franţa, unde urmează cursurile Institutului de Piscicultură şi Hidrobiologie de la Grenoble, cu Diploma de absolvire în 1926. Concomitent, sub coordonarea profesorului Louis Leger, îşi face studiile doctorale referitoare la hidracarieni, devenind Doctor în Ştiinţe Biologice a Universităţii din Grenoble (1928) cu tema “Contributions a la connaissance des Hydracariens francais particulierement du Sud-Est de la France”. Revine în ţară, în 1937 devine profesor titular la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi, unde a desfăşurat diverse activităţi didactice până în 1940. Din 1940 până în 1957 este profesor la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti. A ocupat diverse funcţii de conducere: Director al Muzeului de Ştiinţele Naturii din Iaşi (1937-1940); Director al Staţiunii Zoologice Marine de la Agigea (Contanţa) (1937-1940); Director al Staţinii Zoologice de la Sinaia (1940-1957); Director al Muzeului de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din Bucureşti (1944); Prorector al Universităţii din Bucureşti (1944-1945). Este condamnat la închisoare, pe nedrept, după ieşirea din închisoare (1956) este numit Director al Institutului de Speologie “Emil Racoviţă” din Bucureşti.
În 1948 este ales membru al Academiei Române. Totodată, este membru al multor Societăţi Stiinţifice Internaţionale şi Naţionale din domeniile: Hidrobiologie, Limnologie, Freatobiologie, Speologie, Ecologie, Muzeologie, Ocrotirea naturii etc.
Fondator al Ştiinţei “Freatobiologie” şi autor a peste 530 de lucrări ştiinţifice, Constantin Motaş, unul dintre titanii biologiei româneşti a adus numeroase contribuţii originale la îmbogăţirea patrimoniului ştiinţific naţional şi universal, mai ales, din domeniul hidracarienilor. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 1980, la Bucureşti.